Hårtransplantation med robots

hårtransplantation / Permalink / 0

Tekniken går framåt och man kan nu göra hårtransplantation med hjälp av en robot, ”extraktionsrobotar” som innebär att hårsäckar plockas ut med hjälp av maskin jämfört mot för hand. Metoden beskrivs som ” Minimal invasiv kirurgi för hårtransplantation ” 

En hårtransplantation med robot går snabbare att utföra än en hårtransplantation som sker med Fue-metoden för en mänsklig hand. Behandlingen är ev tidsbesparande när det gäller att avlägsna hårsäckarna med en robot, med det tillkommer ofta extra ”trimmande” av hårsäckarna innan plantering i slutändan.
När man avlägsnar hårsäckar med puncher på 0,6-1 mm i diameter för hand kan man vara mer preciserad i sitt arbete och se till att alla hårsäckar blir intakta. En robot har en och samma skärcylinder och därmed inte samma möjlighet att anpassa sig efter storlek på hårsäcksgrupp. Hårsäckar har en tendens att inte alltid växa rakt ner och med handarbete kan man utvinna hårsäckar oberoende på växtvinkel.

 Med en robot hårtransplantation blir alla hårsäckar som avlägsnas lika stora och långa. Med en Fue-hårtransplantation kan allt typer av hårfärger, från mörkt till ljust hår transplantera hår. Men med Artas roboten med sina optiska enheter endast kan transplantera rakt svart och mörkt hår för den kan nämligen inte känna igen ljusare hårsäckar från till exempel blonda och rödhåriga människor.

 

 

” Först sitter patienten i Artas-stolen med håret nedrakat till ca 1 millimeter. Därefter kommer kamerautrustad robotarm under kontroll av en läkare skördas enskilda folliklar”

Som med båda metoderna så läggs hårsäckarna i en saltvatten lösning för förvaring innan plantering, förvaringen bör inte vara i allt för många timmar för bästa överlevnad. Därmed är skicklig snabb urtag viktig för kunna transplantera önskad mängd på en sittning. Men i slutändan är det hur hårsäckens extraktion och dess verktyg som används som vid förfarandet som påverkar slutresultatet avsevärt. Det som är svårast med avlägsnandet av hårsäck är att inte skada den och att identifiera dess växtriktning. Efter urtag av hårsäckar ser planeringen likadan ut för båda metoderna oftast. Dock väljer vissa att arbeta med en implantator penna. Att planera hårsäckarna manuellt för hand med en puncher är det bästa för minska vävnadskador.

 Många väljer att göra en robot hårtransplantation för att slippa Fut-ärr bak på huvudet, dvs att man lossar en hudflik på bakhuvudet för att sedan avlägsna hårsäckarna. Med den traditionella Fue hårtransplantation, som är den mest vanligaste hårtransplantations metoden på marknaden slipper man ärr då hårsäckarna utvinns en och en.

Vid robot hårtransplantation nämns ofta antar hårstrån som transplanteras, det man då ska ha i åtanke är att det man ska räkna på är antal hårsäckar då varje hårsäck innehåller 1-3 hårstrån. Så 5000 hårstrån kan lik väl vara 2000 hårsäckar, (graft). Vanligaste mängden att transplantering har hårsäckar brukar vara mellan 2500- 3500 hårsäckar vilket kan utföras av en skicklig hårtransplantör under en dag.

Tidsåtgång för en vanlig hårtransplantation är mellan 4 timmar till en heldag och en robot kan extrahera ca 750 till 1.000 enheter per timme och därmed näst intill halvera sittningen.

När man kikar runt på som olika klinikerna som finns runt om i världen är det få hårkliniker som använder sig av robot hårtransplantationer, dels beror det på att maskinen är väldigt dyr men främsta anledning är att metoden är inte tillräckligt beprövad och teknologin ligger mer för framtiden. Allt precisions arbete, hårtransplantationer, sy på stenar på haute klänningar i dagar, laga tänder görs med bästa resultat förhand. Läkningsprocessen sägs vara ungefär likvärdig.

Beslutet man är sugen på att göra hårtransplantation var troligtvis inte något som skedde på en dags fundering? Då kan man reflektera över att, vill jag göra min hårtransplantation för hand med Fue-metoden vs robot hårtransplantation. Det viktigaste är resultatet eller tid och pris?  Som klinik så besparar man in på personal genom att göra robot hårtransplantation och en maskin blir aldrig trött och tappar tempo. När man har tunt hår så betyder varje hårsäck överlevnad mycket för slutresultatet.

 Källa:

I dagsläget fungerar Artas bara som hårsäcks-uttagare för personer med mörkt eller svart hår. ” källa: http://feber.se/pryl/art/207908/artas__hrtransplanteringsrobot/

https://www.news-medical.net/news/20110426/2556/Swedish.aspx

https://www.cnet.com/news/balding-artas-robot-ready-to-harvest-your-hair/

Liknande inlägg

Till top