Håravfall pga stress uppkommer inte direkt

Allmänt / Permalink / 0

 

Har du haft en väldig stressig period för ett par månader kan det mycket väl te sig nu i form av håravfall. Det kan därför vara svårt att dra kopplingen till varför du fått håravfall. Håravfall som orsakas av stress kallas för Telogen Effluvium.

Det finns två sorters stress, det ena är det som drabbar dig direkt och kan vara allt från relationsproblem, tungt på jobbet, sjukdom mm. Den andra sorten är mer ”empatiskt” natur och uppstår genom att man hör om någon annans problem eller ser skräckfilm.

Båda dessa sägs kunna leda till håravfall.

Stress för inte med sig så mycket gott, det kan leda till sömnsvårigheter, dålig kosthållning, depression och dessa faktorer kan indirekt leda till att immunförsvaret försvagas och näringsupptaget försämras.


Stressrelaterat håravfall gör ibland att man tappar mycket hår på kort tid. 

Vårat hår på huvudet växer i ungefär 2 år, därefter går det in i en vilofas för att sedan falla av. Men är man utsatt för stress så går håret från tillväxtfas till vilofas snabbar än det annars skulle ha gjort och därmed faller av tidigare. Det är därför man kan uppleva att man tappar väldigt mycket hår åt gången när det rör sig av stressrelaterat håravfall.

Vid den här typen av håravfall är det vanligt att håret växer ut igen efter en tid, men det kan ta långtid och ofta rör det sig om månader.

Oftast krävs det att man försöker lösa orsaken till stressen! Det kan vara svårt att försöka stressa mindre. Har man sömnen, maten och vitaminer är det en bit på vägen. Omega 3 och järn brukar vara bra att ta som vitamintillskott.

Det kan vara så att ditt håravfall inte uppkommer av stress så tappar du mycket hår bör du gå till en läkare för att reda ut om du verkligen tappar hår av stress, kanske du har ärftligt håravfall som är natruligt. Då är den enda lösningen att göra en hårtransplantation.

Träning är bra till mycket, träning gör oss lugnare och gör att vi även äter och sover bättre!

 

 

Få tjockare hår med hårtransplantation

hårtransplantation / hårtransplantation / Permalink / 0

Den här bloggen handlar mycket om att få tjockare hår, men det är inte alla gånger en hårförlängning kan ge håret som man vill ha. Är man tunnhårig upptill är det svårt fylla ut där om man inte tar en tupé eller en peruk eller likande. Som ung tar vi ofta vårt hår för givet, men en dag kan det försvinna och det kan kännas lite tråkigt.

Om man har en urtuning högst upp på huvudet, eller vikarna och det stör dig kan du göra en hårtransplantation. 

Vad är en hårtransplantation?
Det är en typ av operation som flyttar håret du redan har att för att fylla ett område med tunt eller inget hår. Läkare har gjort dessa transplantationer i USA sedan 1950-talet, men tekniker har förändrats mycket under de senaste åren.

Förr så gjordes en sådan operation genom att man tog bort en liten hudbit och tog bort hårsäckarna och lade dom där det behövdes. Den operationen lämnade ärr, nuförtiden görs alla hårtransplantationer med FUE metoden! Det innebär att man flyttar hårsäckar under lokalbedövning från bakhuvudet till där man vill fylla ut och det lämnar inga ärr! 

Gör man en Fue hårtransplantation kommer kirurgen teamet raka baksidan av hårbotten. Då kommer läkaren att ta bort hårsäckarna en en efter en därifrån. Området läker med små prickar, som din befintliga hår täcker.

Efter det förberedes hårtransplantationen kirurgen rensar  och bedövar området där  nya håret kommer sitta. Han/hon skapar hål eller med en skalpell eller en nål,och placerar varje transplantat i ett av hålen. Beroende på hur många hårsäckar som ska flyttas kommer processen ta ca 4-8 timmar. 

Bilden är lånad från Akacia Medical
 

Liknande inlägg

Till top