Håravfall pga stress uppkommer inte direkt

Allmänt / Permalink / 0

 

Har du haft en väldig stressig period för ett par månader kan det mycket väl te sig nu i form av håravfall. Det kan därför vara svårt att dra kopplingen till varför du fått håravfall. Håravfall som orsakas av stress kallas för Telogen Effluvium.

Det finns två sorters stress, det ena är det som drabbar dig direkt och kan vara allt från relationsproblem, tungt på jobbet, sjukdom mm. Den andra sorten är mer ”empatiskt” natur och uppstår genom att man hör om någon annans problem eller ser skräckfilm.

Båda dessa sägs kunna leda till håravfall.

Stress för inte med sig så mycket gott, det kan leda till sömnsvårigheter, dålig kosthållning, depression och dessa faktorer kan indirekt leda till att immunförsvaret försvagas och näringsupptaget försämras.


Stressrelaterat håravfall gör ibland att man tappar mycket hår på kort tid. 

Vårat hår på huvudet växer i ungefär 2 år, därefter går det in i en vilofas för att sedan falla av. Men är man utsatt för stress så går håret från tillväxtfas till vilofas snabbar än det annars skulle ha gjort och därmed faller av tidigare. Det är därför man kan uppleva att man tappar väldigt mycket hår åt gången när det rör sig av stressrelaterat håravfall.

Vid den här typen av håravfall är det vanligt att håret växer ut igen efter en tid, men det kan ta långtid och ofta rör det sig om månader.

Oftast krävs det att man försöker lösa orsaken till stressen! Det kan vara svårt att försöka stressa mindre. Har man sömnen, maten och vitaminer är det en bit på vägen. Omega 3 och järn brukar vara bra att ta som vitamintillskott.

Det kan vara så att ditt håravfall inte uppkommer av stress så tappar du mycket hår bör du gå till en läkare för att reda ut om du verkligen tappar hår av stress, kanske du har ärftligt håravfall som är natruligt. Då är den enda lösningen att göra en hårtransplantation.

Träning är bra till mycket, träning gör oss lugnare och gör att vi även äter och sover bättre!

 

 

Liknande inlägg

Till top