Massor antioxidanter för att hålla kroppen boostad mot fria radikaler

Hälsa / Permalink / 0
- I samarbete med svenskhalsokost-
 
Visste ni att det är med hjälp av antioxidanter som vi står emot fria radikaler? Det är något jag har fått lära mig på senare tid och jag har därför bunkarat upp en hel del av det. Jag tänkte att jag skulle berätta lite mer om detta för det finns säkert fler där ute som mig som är lite rookie på detta.
 
Antioxidanter har som egenskap i kroppen att motverka att oxidation uppstår, detta ämne finns naturligt i vår kropp och återfinns i många livsmedel vi äter och brukar anses som "nyttigt". Ofta kan man hitta det i frukt som bär och grönsaker. Men man hittar det givetvis även i kosttillskott. 
 
Varjedag utsätts vi för viss form av stress och ibland att vi har dålig kosthållning och det kan därför var väldigt använbart att äta någon form att kosttillskott för att mer säkerhet veta att man får sitt dagliga behov av antioxidanter, sådana kan man äta i tabblettform, kapslar eller pulver, det är en smaksak.
 
I vår kropp finns det något som heter fria radikaler och det bildas naturligt när syre omsätts i kroppen, men dessa fira radikaler är dock destruktiva och bryter ned våra celler och föråldrar dem i förtid. Så genom att tillsätta antioxidanter för att motverka detta.
Vitaminer och mineraler som Vitamin E, vitamin C, zink, selen, koppar och Q10 fungerar som antioxidanter. 
 
Visste ni att det är antioxidanter som sätter färgen på frukt och grönt?
 Det här är en kost som heter "Regnbågsmat" och innebär att man äter olika frukter och grönsaker i olika färger. Ju kraftigare en färg är i en frukt desto mer antioxidanter innehåller den. Ett bär som innehåller mycket av det är blåbär.
 
ORAC-värde är ett mätvärde hur mycket antioxidanter något livsmedel innehåller, ju högre värde desto högre innehåll. Väldigt högt upp på den tabellen återfinns Gojibär som har ett mätvärde på 20 000 ORAC. Väldigt intressant att veta denna informationen tycker jag :)

 

Liknande inlägg

Till top